Zondag 21 januari speelde Were Di de finale tegen om het Zuid Nederlands Kampioenschap tegen stadsgenoot HC Tilburg. Beide teams werden in hun eigen poule 1e en wisten zich om die reden te plaatsen voor deze finale.

De hele dag al werden de wedstrijden tussen teams uit beide poules gespeeld in de HOD Dome in Valkenswaard, waar het tot ongeveer 14.30 vrij rustig was op de tribunes.
Tilburg had geen enkele wedstrijd verloren in hun poule en Were Di heeft een sterk stijgende lijn gevonden sinds de start van het seizoen. Dit beloofde een interessante wedstrijd te worden.

Vlak voor de start om 15.00 uur zat niet alleen de tribune helemaal vol maar ook de zijlijn stond meerdere rijen dik vol om deze stadsderby en beslissing van de competitie te aanschouwen.

Na een paar minuten wist Tilburg hun eerste corner te halen maar met de eerste redding van de wedstrijd liet Lieve meteen zien scherp te zijn. Ook de tweede corner en de eerste veldkans van de wedstrijd waren voor Tilburg maar wederom stond Lieve een doelpunt in de weg.

Toen Tilburg na 5 minuten wat was uitgeraasd kreeg ook Were Di zijn eerste kans en Anouk schoot vanaf de hoek op goal maar ook de keeper van Tilburg lette goed op waardoor de 0-0 op het scorebord bleef staan. Wel was de aanvalsdrang van Tilburg echt even voorbij en was het Were Di dat een aantal keer achter elkaar de cirkel van Tilburg wist te vinden. Echter op wat schoten van Isis en Maud na wist Were Di ook niet echt gevaarlijk te worden.

In de 13e minuut onderschepte Eva een bal net buiten haar eigen cirkel, zette Sophie één-op-één met de keeper, die knap redde maar de rebound was voor Eva die de bal over de lijn duwde en daarmee de 0-1 voor Were di op het scorebord zette!

Tilburg werd wat slordiger en Were Di wist elkaar net wat makkelijker te vinden en daardoor was het na het doelpunt wat meer in de aanval en moest Tilburg ook vaker ingrijpen. Dit resulteerde in de eerste kaart van de wedstrijd voor Tilburg en dus een overtal situatie voor Were Di. Nog geen 10 seconden met een man meer wist Were Di in de vorm van Anouk hier meteen gebruik van te maken en scoorde door een veldgoal de 0-2 die op dat moment ook niet onverdiend was. Sterker nog, Were Di drong aan en kwam een paar keer keer dichtbij de 0-3. Toch wist ook Tilburg, dat ondertussen weer met 6 was, een paar keer gevaarlijk voor de goal van Lieve te komen maar keer op keer stond de verdediging van Were Di zo goed dat het nooit tot echte grote kansen kwam. Wel haalde het 3 minuten voor tijd nog een corner, maar deze werd niet goed gestopt. Een kleine minuut voor tijd ging Were Di nog een keer in de aanval en Tilburg onderbrak deze met een forse overtreding op eigen helft, waardoor er wederom een kaart en deze keer ook een strafcorner, de eerste van de wedstrijd voor Were Di, volgde. Uit de corner volgde na een goede redding nog een corner, maar ook deze wist de keeper van Tilburg goed te pakken en zo gingen we rusten met een 0-2 voorsprong.

Prachtig allemaal, maar in de zaal weinig tot niets waard. We moesten het verdedigend nog wat beter neerzetten en zorgvuldig blijven in de aanvallen die we kozen.

De tweede helft startte Were Di sterk en was het veelvuldig in balbezit. Meerdere keren bereikte we de cirkel van Tilburg maar gevaarlijk werd het niet. Tot Anouk de bal rechts in de cirkel kreeg en daar knap een corner wist te halen. De eerste werd goed verdedigd door Tilburg, wel ten koste van nog een corner en de corner die daaruit kwam leverde helaas niets op. Wel kreeg Anouk een kaart voor het wegspelen van de bal, dus deze keer was het Were Di met een man minder en Tilburg haalde daar vrijwel direct een corner uit. Were Di verdedigde deze wederom goed en het bleef 0-2.
Na 8 minuten haalde Tilburg wederom een corner en een goede variant in combinatie met miscommunicatie bij Were Di, zorgde voor de 1-2 waardoor Tilburg de aansluiting vond.
Toch was het Were Di dat bleef aandringen maar ook Tilburg kwam regelmatig in de cirkel van Were Di. Het ging heel snel over en weer.
In de 32e minuut kreeg Were Di een grote kans met een één-op-één tegen de keepster van Tilburg maar meer dan een lange corner leverde dit niet op.

Tilburg ging aandringen want het moest natuurlijk nog minimaal 1x scoren om gelijk te maken en zette Were Di een paar keer goed onder druk en schoot het vanaf een bijna onmogelijke hoek zelfs nog een keer op de paal maar 5 minuten voor tijd was het Maud die na een snelle aanval een corner haalde. Britt wist met een goede push de keeper te verslaan en scoorde daarmee, 4 minuten voor tijd, de 1-3. Voor Tilburg was dit het signaal om de keeper eruit te halen en alles of niets te gaan spelen. Dit resulteerde in nog een corner voor Tilburg maar ook deze corner wist Were Di goed te verdedigen en hield de 1-3 voorsprong in handen. Met nog een geweldige snoekduik haalde Lieve 1 minuut voor tijd de 2-3 uit de goal maar 1 minuut voor tijd scoorde Tilburg alsnog de 2-3. Een bloedstollende minuut te gaan, waarbij Were Di het hoofd koel moest zien te houden terwijl Tilburg natuurlijk volle druk zou zetten met een man meer.

Dat lukte en dat betekent dat Were Di de finale met 2-3 won en zich dus Zuid-Nederlands Kampioen Zaal 2023-2024 mag noemen!
Daarnaast, niet onbelangrijk, spelen ze zondag 28 januari a.s. tijdens de play-offs voor een Hoofdklasse ticket voor volgend seizoen.

Daar zal Were Di het opnemen tegen Laren en HGC die kampioen van hun district werden en tegen de nummer 5 van de Hoofdklasse. Die stand word zaterdag 27 januari a.s. pas bekend na hun laatste speelronde. De wedstrijden starten om 10.00 uur en vinden plaats op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag! Ben erbij en support ons naar de hoofdklasse!